Les 3 normes de composició fotogràfica més fàcils i poderoses

Les 3 normes de composició fotogràfica més fàcils i poderoses

 

Les normes de composició fotogràfica són petites directrius, comuns en les diferents arts visuals, que ajuden al fotògraf principiant a fer fotografies més atractives, a atraure i dirigir la mirada de l’espectador i a explicar una història.

Una de les grans avantatges que jo els hi trobo és que es poden aplicar amb qualsevol càmera fotògrafica i això permet fer fotografies més boniques sense haver de fer una gran inversió econòmica.

L’altra avantatge que, per mi, tenen és que es poden combinar entre sí, multiplicant així el seu potencial.

 

De normes de composició n’hi ha moltes, però avui en aquesta entrada et vull explicar les que, per mi, són les millors per començar perquè són molt fàcils i molt transformadores alhora. Som-hi!

 

Les 3 normes de composició fotogràfica més fàcils i poderoses:

 

1. CUIDA EL FONS

Tot els elements inclosos en una fotografia han de tenir un objectiu.

Aquest pot ser, per exemple, donar context al nostre subjecte, ajudar-nos a explicar una història o ajudar a dirigir la mirada de l’espectador cap al centre d’interès.

La resta d’elements, és a dir, tots aquells elements que no aportin cap valor afegit a la nostra fotografia, s’han d’eliminar perquè si no distreuen l’espectador.

Cuidar el fons és una de les normes de composició més fàcils que hi ha i amb un poder transformador increïble.

Jo estic obsessionada amb aquesta norma. Fins al punt, que vaig treure la gran llibreria que tenia al menjador de casa perquè sempre m’apareixia de fons a les fotografies d’interior, i, a més de distreure’m, m’atabalava.

En el seu lloc hi vaig posar paper pintat i ara, a part que m’encanta, m’ajuda a transmetre un ambient més agradable i tranquil.

No cal que tu també facis canvis a casa tant radicals per millorar el fons de les teves fotos, simplement és qüestió de parar atenció al fons, d’arreglar una mica l’escena i eliminar elements distractors abans de disparar. I si no es pot, mou-te i canvia l’enquadrament.

 

Les 3 normes de composició fotogràfica més fàcils i poderoses

 

En aquesta fotografia l’interruptor de la llum no té cap objectiu i distreu del centre d’interès. Per treure’l de la composició només cal col·locar els àlbums una mica més a l’esquerra i fer un nou enquadrament on no hi surti (com en la primera foto).

 

2. L’ESPAI NEGATIU

L’espai negatiu és un recurs creatiu que fa referència a deixar un espai pla, buit, sense pes, al costat del nostre centre d’interès.

Mentres que l’espai positiu és el nostre subjecte d’interès, l’espai negatiu és tot allò que envolta el centre d’interès sense aportar més informació.

El seu objectiu és donar tot el protagonisme al centre d’interès i fer que la mirada de l’espectador es dirigeixi cap aquest.

Aquesta és una regla de composició que utilitzo molt. Per una banda, perquè lliga molt amb el meu estil “clean and simple” i per l’altre perquè utilitzo l’espai negatiu per a esciure el diari en els meus projectes de documentació.

 

Les 3 normes de composició fotogràfica més fàcils i poderoses

 

En aquesta fotografia tot l’espai blanc de l’esquerra és l’espai negatiu que obliga a l’espectador a dirigir la mirada cap a la dreta on és la targeta d’scrapbook amb la fotografia.

 

3. LA REGLA DELS TERÇOS

La regla dels terços és una de les regles de les arts visuals més utilitzades en fotografia.

Consisteix en dividir la nostra fotografia en nou parts iguals, traçant dues línies imaginàries verticals i dues horitzontals, i col·locar el nostre objecte d’interès sobre una d’aquests línies o una de les seves interseccions, en lloc de col·locar-lo en el centre de la fotografia.

Aquesta disposició atrau i augmenta l’interès de l’espectador donant sensació d’equilibri i profunditat.

Aquesta és l’altra norma que utilitzo molt. Generalment durant la captura ja la tinc en compte però sobretot és en el moment de l’edició que acabo de situar el centre d’interès en un d’aquests punts forts.

 

Les 3 normes de composició fotogràfica més fàcils i poderoses

 

En aquesta fotografia el meu subjecte d’interès és la punta del boli amb el tap obert perquè explica la història que em disposo a escriure el meu projecte de documentació.

És per això que la punta del boli i el tap obert estan situats en un dels punts forts de la regla dels terços (en la intersecció inferior dreta).

La resta d’elements també estan situats de forma estratègica en alguna d’aquestes línies per tal que l’espectador recorri tota la fotografia amb la mirada i, finalment, els seus ulls descansin sobre el  subjecte d’interès.

 

Les 3 normes de composició fotogràfica més fàcils i poderoses

 

Coneixies aquestes normes de composició? Què et semblen, creus que et poden ajudar a començar a augmentar el potencial de les teves fotografies? T’espero a comentaris!

Si t’ha agradat aquesta entrada, aquí tens 10 consells més per millorar les teves fotografies durant la captura.

 

I si vols continuar aprenent sobre com capturar la màgia del teu dia a dia, vine i subscriu-te a la llista de correu electrònic i descarrega’t l’ebook “Converteix els teus moments diaris en records extraordinaris” de forma immediata i gratuïta.

 

Vull el meu ebook gratuït!

4 comentaris

 1. Mª Ángeles
  16 març, 2017

  Hola, qusiera saber de dónde son los archivadores. Son preciosos, me encantat y quisiera comprarlos. Gracias! Me encanta tu trabajo.

  Respon
  • Estel
   Estel
   21 març, 2017

   Hola Mª Ángeles! Son álbumes de scrapbooking y los puedes encontrar en tiendas físicas de scrapbook o online como kimidori.es, upandscrap.com o cromatismes.com. Gracias y un abrazo!

   Respon
 2. Gisela
  4 abril, 2017

  Gràcies Estel per les teves explicacions tan entenedores! Aprenc molt!

  Respon
  • Estel
   Estel
   4 abril, 2017

   Moltes gràcies bonica! M’encanta que em diguis això! Una abraçada!

   Respon

Deixa el teu comentari

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan indicats amb un *